Oko 70 hiljada migranata u protekle dvije godine prošlo je kroz Unskosanski kanton, koji je sve to vrijeme bio primoran da se sam bori sa migrantskom krizom. Danas su načelnici, gradonačelnici te predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona zauzeli stav da na takvu situaciju više neće pristajati. Danas je krenula i prva faza zatvaranja Bire.

Izmjesti problem u susjedovo dvorište i na taj ga način riješi. Tako se otprilike do sada rješavala migrantska kriza u BiH. Unsko-sanski kanton na to više neće pristati, jednoglasni su premijer te krajiški načelnici i gradonačelnici. Na prvom mjestu su građani Unsko-sanskog kantona. Premijer nudi rješenje.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer USK

Treba da poštujemo ono što smo se dogovorili. Kada iz Lipe 500 migranata ode na gejm, nije problem pošaljite nam novih 500 migranata, ali da ćete prazniti svoje centre a pretrpavati USK to nećemo dozvoliti.

ŠUHRET FAZLIĆ, gradonačelnik Bihaća

nikad više nećemo dozvoliti situaciju koju smo u Bihaću imali prije otvaranja Vučjaka. Ukoliko krene stampedo na Bihać migranata o kojima niko neće voditi računa, ja ne da ću otvoriti jedan nego 5 Vučjaka i o tome će neko morati voditi računa.

Jedan od glavnih zaključaka je hitno zatvaranje Bire. Prve grupe maloljetnika iz Bire su danas izmještene u Sedru. Preostaje još stotinjak maloljetnika, a namjera je izmjestiti ih u prihvatni centar Duje. Potom slijedi druga faza zatvaranja Bire. Izmještanje preostalih 400 migranata iz ovog centra u onaj na Lipi.

NERMIN KLJAJIĆ, ministar unutrašnjih poslova USK

Pošto su se poboljšali vremenski uslovi, naša su očekivanja da će do kraja ovog mjeseca biti zadovoljavajući kapacitet da taj preostali dio migranata rpebgacimo na Lipu, i da na taj način završimo ovu priču oko Bire.

Dakle, krajiške vlasti su ustrajne u zatvaranju Bire i pored neslaganja specijalnog predstavnika EU u BiH, koji je u pismu poslanom vlastima USK i ministru sigurnosti iznio dosta kritika na račun kantonalne vlasti. Danas ipak, nešto umjerenije izjave i na neki način priznanje da nije pošteno da USK sam nosi najveći dio tereta. A u tome se slaže i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

JOHANN SATTLER, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH

Vama je ponzato da se preko 80% migranata nalazi u USK jedan i dio u Sarajevu a ja moram pozvati sve ostale vlasti u BiH uključujući i RS da nađu rješenje kojim će se ravnomjernije riješiti ovo pitanje

FAHRUDIN RADONČIĆ, ministar sigurnosti BiH

Tražit ćemo dodatna sredstva od EU i pritisak na Dodika i Čovića. Zašto se stalno vrši pritisak na mene ili Bošnjake da mi primamo migrante. To je kriza koja se mora podijeliti ravnopravno sa cijelom BiH.

Migrantska kriza ovih dana u Velikoj Kladuši eskalira. Migranata je sve više, a mjesta nema. U Miralu se nalazi 1.100 migranata, a u svega nekoliko dana migranti koji su bez krova nad glavom su izazvali četiri požara.