Uz vjerske obaveze, obilježavanje Bajram kroz istoriju je obogaćeno brojnim običajima. Kako se Bajram dočekivao nekada, a kako je to danas, pogledajte u priči iz starog dijela Sarajeva.

Duh ramazana i Bajrama najbolje se osjeti u sarajevskoj Općini Stari Grad, kažu stanovnici bistričkih i vratničkih mahala. Ovdje, na sunčanoj strani, iftari i Bajrami su najljepši, kažu Vratničani.

U skoro svakoj kući u ovim uskim mahalama i cvijetnim avlijama njeguju se tradicija i običaji. Za Bajram se priprema nova odjeća, kuće i avlije se temeljito čiste, kuhaju se slani i slatki bosanski specijaliteti. Za Bajram, domaćice rano ustaju kako bi muške ukućane ispratile u džamiju, na bajram-namaz. Prazniku se svi raduju, a posebno stariji, koji jedva čekaju da kuću ispuni graja djece, unuka i praunuka.

Nana Fata Hamza posebno je ponosna na kćeri, snahe i unuke, koje nastavljaju njegovati tradiciju.

“Ja sjedim, a one mene služe… sretna sam da ih imam…”, kaže nana Fata.

I Senada Bašić, vlasnica frizerskog salona na Vratniku, već danima ima pune ruke posla.

“Bajram donosi radost i djeci. Uz, za njih svakako najvažniji, bajramluk, kažu vesele se druženju, obilasku porodice te odlasku u džamiju”, kazala je Bašić.

Iako se u posljednje vrijeme pomalo gubi tradicija i dostojanstvo u proslavi Bajrama, u sarajevskim mahalama trude se održati običaje. Kako kažu, najvažnije im je nove generacije naučiti osnovnim vrijednostima islama i tradicije.