U vrijeme pandemije koronavirusa, grupa teatarskih autora zatvorenih u izolaciji okupila se oko ideje da djeci pričaju priče pozorišnim sredstvima, ali u online univerzumu koji je trenutno najpristupačniji.

Grupa teatarskih profesionalaca pokrenula je projekat “Otvori pRozorište”, kreativni prostor na online platformama namijenjen djeci i očuvanju ljubavi prema pozorištu u vrijeme pandemije koronavirusa. Cilj je bio djeci ponuditi nešto drugačije od online nastave, ali i savremene tehnologije na koju su bila svakodnevno osuđena, te ih podstaći da razvijaju kreativnost. Osim pripovijedanja, pokrenuli su i prvu online live kreativnu radionicu.

“Jako je važno podsticati djecu da kreativno misleći, divergento misleći od predmeta od upotrebne vrijednosti stvore svojom maštom neke drugačije predmete i to djeca rade. Tako da smo zapravo odlučili da napravimo jednog gusara od kutljače, da pokažemo djeci kako se od plastične flaše može napraviti jedna princeza”, rekla je voditeljica radionice Arma Tanović.

Najkreativnija igračka upravo je predmet, bilo kuhinjski ili neki drugi, koji djetetu može poslužiti kao bilo koja igračka kada se u sve to uključi dječija mašta, za razliku od kupljene igračke koja je gotov proizvod, smatra voditeljica radionice. Njena djeca od početka su angažovana u projektu zajedno sa susjedinom djecom i čine mali kreativni tim koji je vješto izgradio puno lutaka.

“Uspjela sam da napravim masku, malo dijete od gusara kutljaču i uspjela sam da napravim ovaj kao render ali sam pomagala mami”, kazala je Ria Branković.

radionica prozoristance

Autorski tim do sada je realizovao nekoliko predstava koje izlaze svake subote od 11. aprila. Pripovijedanje dobija neku novu formu.

“Mi to i dandanas zovemo da je to, kažemo da je to bio određeni mozaik, da je to filmovanje predstave, da je to zapravo bilježenje kamerom telefona određenog momenta inspiracije, mašte, budalaštine ili bilo čega što nam u datom momentu padne na pamet. I onda mi to sročimo, mi to komponujemo u određeni mozaik gdje nam je bitno ustvari da mi od A do Z ispričamo priču”, pojašnjava idejni tvorac projekta Amar Selimović.

Odziv je bio toliko dobar da već od drugog filmovanja ili mozaika predstave imaju stalne saradnike što je najbolji pokazatelj da je autorski tim postigao ono što im je bilo najvažnije. A to je da se sa nestrpljenjem iščekuje sljedeći zadatak, odnosno naredna pripovijetka, bajka i slično.