Broj zaraženih novim koronavirusom u Rusiji prešao je danas 350.000, saopštile su vlasti.

U protekla 24 sata potvrđeno je 8.946 novih slučajeva COVID-19, čime je ukupan broj dostigao 353.427, navodi se u dnevnom izvještaju Tima za vanredne situacije.

Dodaje se da je od posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata preminulo 92 ljudi, pa ukupan broj smrtnih slučajeva sada iznosi 3.633. Broj oporavljenih dostigao je 118.798, nakon što je od jučer izliječeno 5.499 pacijenata.

Rusija nastavlja masovno testiranje na COVID-19 s ciljem otkrivanja bolesti u ranoj fazi kada je ona manje zarazna. Do danas je u zemlji provedeno čak 8,9 miliona testiranja, dok je više od 287.000 ljudi pod medicinskim nadzorom zbog sumnje na infekcije.

Uprkos strogim mjerama, koje uključuju zatvaranje glavnog grada Moskve, zabranu ulaska stranaca, te obustavu međunarodnog vazdušnog i željezničkog saobraćaja, Rusija je treća najgore pogođena zemlja u svijetu po broju zaraženih, iza Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Trojica visokopozicioniranih ruskih zvaničnika, među kojima i Dmitry Peskov, portparol Kremlja, trenutno su u bolnici i liječe se od COVID-19, dok su još trojica ranije otpuštena nakon što su se oporavili. Među njima je bio i ruski premijer Mikhail Mishustin.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio Sjedinjene Američke Države, a potom i Južnu Ameriku.