U Sloveniji je u posljednja 24 časa potvrđena jedna zaraza koronavirusom, a nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, objavila je danas Vlada Slovenije, čime je ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećan na 1.469, a broj umrlih je 107.

U nedjelju je obavljeno 256 testiranja, što je znatno manje nego obično u danima vikenda. Prosječno se od ponedjeljka do petka na dnevnoj bazi radilo oko 1.000 testiranja, a vikendom oko 500.

Trenutno je 16 ljudi hospitalizovano, od čega je troje na intenzivnim odjeljenjima.

Vlada i zdravstveni radnici smatraju da je epidemija stavljena pod kontrolu pa se nastavljaju relaksacije društvenog života. Nakon što je od početka prošle sedmice počela nastava u učionicama za prva tri razreda, od danas su u klupama i učenici završnih razreda osnovnih škola.

Ministarka prosvjete Simona Kustec izjavila je za Infodrom da se razmatra mogućnost da se postepeno svi učenici od 1. do 8. juna vrate u škole.

Vlada će ove sedmice odlučivati o mogućnosti da se u redovni obrazovni proces, koji je do sada tekao na daljinu, vrate i učenici ostalih razreda u osnovnim školama, a možda i da počne nastava za sve srednje škole.