SNSD podnosi zahtjev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za preispitivanje odluke Centralne izborne komisije (CIK) o odgađanju lokalnih izbora.

Kako tvrde u toj stranci, odluka nema uporište u Izbornom zakonu. Dok SNSD očekuje brzu reakciju sudija, u CIK-u danas – bez komentara.

Nije problem prolongiranje izbora nego nepoštovanje zakona, izričiti su u SNSD-u. Ovaj put, za razliku od većine prethodnih, vjeruju u sudije Ustavnog suda. Po svemu sudeći čak i u strance kojih bi rado da se riješe, i očekuju da će odlučiti u njihovu korist.

“Onda je potpuno nezakonito određen neki drugi termin koji nema uporište ni u jednom članu zakona. Petnaesti novembar je izvučen onako negdje iz džepa. Dakle, jedna serija nezakonitosti koja dovodi u pitanje legalnost čitavog procesa izbora”, rekao je potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić.

U Centralnoj izbornoj komisiji danas – bez komentara. U ranijim obrazloženjima naveli su da je, nakon 4. oktobra koji je prvobitno planiran, prvi raspoloživ datum nedjelja, 15. novembar, jer su prethodne dvije vjerski praznici, а do tada nije moguće provesti javne nabavke.

Inače, u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine piše da je odlaganje izbora moguće samo ako u nekoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu glasanje nije obavljeno predviđenog dana, te da se odgođeni izbori provode po pravilu u roku od sedam, a najkasnije 30 dana od dana planiranog za glasanje. Dok se SNSD-ovci upravo na taj član zakona pozivaju, lideri SDA i DF-a u svemu vide političku pozadinu.

“Ја mislim da SNSD generalno sve koči u državi, da ne priznaje CIK, faktički ne priznaje državu, blokira državu, neće budžet…”, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Mogu se žaliti, ali ne vjerujem da iko ko sjedi u Sudu i ko će odlučivati o tom predmetu može imati dilemu šta piše u Zakonu”, rekao je predsjednik DF-a Željko Komšić.

Izborni proces finansira se sa 50 odsto sredstava iz državnog budžeta, dok drugu polovinu finansiraju lokalne zajednice iz svojih budžeta. CIK je procijenio da im za provođenje izbora ove godine treba oko devet miliona maraka, što bi značilo da su izbori odgođeni zbog 4,5 miliona, jer budžet bh. institucija, zbog višemjesečnih blokada formiranja državne vlasti i dalje nije usvojen. Za sada su iz vladajućih struktura stigle samo najave da bi se to moglo desiti do kraja maja.

Analitičari kažu da svjedočimo do sada neviđenoj situaciji, a od njenog raspleta mogla bi da zavisi budućnost demokratije u Bosni i Hercegovini.

“Otprilike je poruka ‘baš nas briga za vas’, mi smo zasjeli na svoje pozicije. Ovo što mi sada gledamo je potpuno ignorisanje obaveza koje stoje pred njima”, smatra novinarka Rubina Čengić.

SNSD-ovci i predstavnici HDZ-a bili su protiv novih članova CIK-a koje smatraju stranačkim aktivistima, a koji su izabrani glasovima SDA, SDS-a i PDP-a. Ukoliko se datum ponovo ne promijeni, od 5. do 17. avgusta podnosiće se kandidatske liste, prvog oktobra biće zaključen birački spisak, a 16. oktobra kreće zvanična predizborna kampanja.

CIK je, paralelno sa pomjeranjem datuma održavanja lokalnih izbora raspisao nekoliko tendera za štampanje glasačkih listića i drugog materijala u vrijednosti većoj od milion konvertibilnih maraka.