U Južnoj Koreji danas je potvrđeno 40 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni skok u posljednjih skoro dva mjeseca, što je pozvalo na uzbunu u toj zemlji jer se milioni djece vraćaju u školske klupe.

Većina novih slučajeva otkrivena je u gusto naseljenom gradskom području Seula, gdje se zvaničnici trude da zaustave prenos virusa koji je povezan s noćnim klubovima, karaoke barovima i skladištem za e-trgovinu. Tri od 40 novih slučajeva povezani su sa dolascima iz inostranstva.

Aktivno praćenje i testiranje stabilizovalo je epidemiju u Južnoj Koreji posljednjih mjesec dana, što je omogućilo vlastima da popuste restriktivne mjere.

Međutim, konstantan porast broja novih slučajeva COVID-19 u glavnom gradu Seulu posljednjih sedmica izazvao je zabrinutost, ali zvaničnici nisu odustali od postupnog ponovnog otvaranje škola. Srednjoškolci starijih razreda su se prošle sedmice vratili u klupe, a očekuje se da će se u srijedu u školu vratiti i više od dva miliona mlađih srednjoškolaca, osnovaca i djece predškolskog uzrasta.

Južna Koreja do sada je potvrdila ukupno 11.265 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica zaraze preminulo 269 ljudi.