Četrdeset i šest sindikata i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, usaglasilo je i potpisalo Regionalnu deklaraciju o zaštiti prava radnika. U fokusu Deklaracije je nivo radničkih prava u zemljama zapadnog Balkana u vrijeme pandemije.

“Ne preko leđa radnika i radnica” – poruka je potpisnika Deklaracije o nivou prava radnika zemalja zapadnog Balkana. Alarmantni podaci su pokazatelji da ekonomske posljedice pandemije koronavirusa rezultiraju povećanjem broja nezaposlenih, smanjenjem nivoa, te zloupotrebom radničkih prava.

MERSIHA BEŠIROVIĆ, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti

“Ono što je vrlo specifično za Bosnu i Hercegovinu je upravo ta izmjena Zakona o radu. S obzirom da ni u jednoj zemlji, od ovih zemalja koje su pomenute, se nije išlo sa takvim mjerama. I to je ono po čemu je Bosna i Hercegovina, odnosno, u ovom slučaju Federacija Bosne i Hercegovine, specifična.”

Sindikalci podsjećaju da je zbog pandemije u BiH još više onih koji životare na minimalcu. Ne krenu li stvari nabolje za radnike, najavljuju i moguće proteste.

MERSIHA BEŠIROVIĆ, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti

“U slučaju da se ta prava nastave derogirati, ja mislim da radnici u ovoj zemlji nemaju drugi mehanizam borbe osim taj. Što je pogubno, jeste što od tih minimalnih plaća moraju i dalje plaćati rate kredita. Taj takozvani moratorij o kom se tako pričalo se uopšte ne odnosi na te radnike.”

Potpisnice su usvojile niz zajedničkih zaključaka kao preduslov za ostvarenje dostojanstvenog rada tokom i nakon krize uzrokovane pandemijom. U Bosni i Hercegovini na listi potpisnika Regionalne Deklaracije trenutno je deset organizacija. Jedna od njih je i ABF centar za edukaciju.

NERMANA DELJKIĆ, predsjednica UO ABF centra za edukaciju, Busovača

“Pandemija je dosta uticala na to da se mnoga preduzeća zatvore, da mnogi radnici ostanu bez posla i, bogami, biće jako teško da se sada to ponovo vrati u normalu koja je bila.”

Pandemija, ali ni siva ekonomija nisu poštedjele ni radnike u Sjevernoj Makedoniji, takođe potpisnike Deklaracije. Neki su dobili otkaz, neki su otišli na prinudni odmor, a mnogi ne primaju platu.

BLAGOJA RALPKOVSKI, Konferencija slobodnih sindikata Sjeverne Makedonije

“Evo, samo jedan primjer iz ugostiteljsko-turističkog sektora koji ne može početi raditi. Od 4.(juna) će početi raditi objekti sa ljetnim terasama. Tamo je zaposleno preko 30.000 ugostiteljskih i turističkih radnika koji ne mogu na svoje radno mjesto.”

Sindikat u Srbiji primio je znatan broj dojava o radnicima bez zaštitne opreme. Mnogi su se i zarazili.

RANKA SAVIĆ, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije

“Nemanje inspekcijskog nadzora dovelo je do toga da se veliki broj, u krajnjoj liniji, i zdravstvenih radnika u početku ove pandemije, ali i veliki broj zaposlenih u industriji, u fabrikama, u trgovini, u uslugama zarazio virusom.”

Potpisnice Deklaracije podsjećaju na stav Ujedinjenih nacija u vezi s pandemijom u kojem se naglašava da zaštitne maske mogu biti za jednokratnu upotrebu, ali radnici to ne mogu biti.