Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržao izmjene Zakona o PDV-u. Iako su delegati saglasni da je pomoć privredi neophodna, većina u Domu naroda smatra da bi se izmjenama Zakona o PDV-u dugoročno napravilo više štete nego koristi, prije svega lokalnim zajednicama, ali i privrednicima, posebno onim koji su izvozno orijentisani.

Predstavnički dom PSBiH na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Kao argumente za usvajanje izmjena Zakona predlagač navodi da BiH ima najkraći rok za plaćanje PDV-a u Evropi što predstavlja opterećenje za privredu. Pomjeranjem roka, u novčanim tokovima ostalo bi od 200 do 250 miliona KM što bi, prema tvrdnjama predlagača, povećalo likvidnost preduzeća.

“Prijedlog Zakona o pomjeranju roka plaćanja PDV-a praktično je jedina ekonomska mjera za saniranje ekonomskih posljedica i očekivao sam da će zastupnici bez obzira na njihove stavove imati dovoljno razumijevanja za realni sektor i činjenicu da ovo traži preko 30 hiljada poslovnih subjekata koje je podržalo ovaj prijedlog”, kazao je Denis Zvizdić, dopredsjedavajući PD PSBiH i predlagač zakona.

Delegati iz SNSD-a i HDZ-a prijedlog izmjena Zakona smatraju populističkim potezom kojim, kako kažu, nisu ispoštovane predviđene procedure nabavljene potrebne saglasnosti te da bi se njegovim usvajanjem nanijelo više štete nego koristi.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda bili su i izvještaji o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, kao i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Dom naroda nije usvojio 3. Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji programskih planova za 2017. godinu BHT 1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a, podnosilac: Upravni odbor Radio-televizije BiH, broj: 01,02-29-1451/18 od 14. 6. 2018.

Dom naroda nije usvojio 4. Izvještaj o realizaciji programskih planova za 2018. godinu BHT 1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a, podnosilac: Upravni odbor Radio-televizije BiH, broj: 01,02-50-18-678/19 od 27. 3. 2019.

Obje točke imale su šest glasova “ZA” i osam “PROTIV”.