Kineska skupština usvojila je danas nacionalni bezbjednosni zakon za Hong Kong, koji je doveo do zatezanja odnosa sa SAD i Velikom Britanijom.

Nacionalni narodni kongres usvojio je prijedlog zakona na kraju godišnje sjednice koja je održana uz striktne kontrole zbog epidemije virusa korona.

Zakon o bezbjednosti za Hong Kong izmijeniće Osnovni zakon, odnosno konstitutivni dokument te teritorije, kako bi administracija tog grada bila obavezna da provede mjere o kojima će kasnije odlučivati kineski lideri.

Vašington je zbog ove mjere i načina na koji je usvojena objavio da se više neće odnositi prema Hong Kongu kao prema oblasti koja je autonomna od Pekinga, prenio je AP.

Aktivisti u Hong Kongu smatraju da će novi zakon potkopati građanske slobode i da bi mogao biti iskorišten za suzbijanje političkih aktivnosti.

Kineska skupština usvojila je i budžet koji je predložila Vlada. Planirano je povećanje potrošnje da bi se otvorila nova radna mjesta u pokušaju da se podstakne privredni rast poslije pada usljed pandemije virusa korona.