Postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za Saliha Alibašića (1971), Hasana Grahovića (1993), Hasiba Mehića (1969) i Muhameda Šabića (1962) iz Velike Kladuše, osumnjičene za krijumčarenje migranata.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ljudi ili udruženja za izvršenje krivičnog djela – krijumčarenje migranata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su pod istragom da su kao pripadnici organizovane grupe predstavljali dio krijumčarskog lanca s ciljem krijumčarenja ilegalnih migranata sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske i dalje prema drugim državama EU, a s namjerom pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Četvorica osumnjičenih su lišeni slobode u okviru operacije kodnog naziva “Trst”, koja je realizovana u koordinaciji sa USKOK-om pri Državnom odvjetništvu R Hrvatske, a radi se o regionalnoj operaciji usmjerenoj ka otkrivanju i procesuiranju organizovanog krijumčarskog lanca za krijumčarenje migranata, naveli su u saopštenju.