Vlade država članica Evropske unije danas su izrazile „tešku zabrinutost“ kineskim sigurnosnim zakonom o Hong Kongu, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell nakon video sastanka s ministrima vanjskih poslova 27 članica bloka.

“Vjerujemo da to ozbiljno ugrožava princip „Jedna zemlja, dva sistema“, izjavio je Borrel, misleći na autonomiju Hong Konga.

“Naši odnosi s Kinom zasnovani su na obostranom uvažavanju i povjerenju, ali ova odluka to dovodi u pitanje”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Kineski nacionalni kongres odobrio je jučer odluku o usvajanju zakona za Hong Kong, za koji demokratski aktivisti, diplomati i neki u poslovnim krugovima strahuju da će ugroziti njegov poluautonomni status i njegovu ulogu globalnog finansijskog središta.

“Autonomija Hong Konga uistinu je oslabljena tom odlukom”, kazao je Borrell.

Vlade članica EU kasnije su objavile saopćenje u kome ponavljaju Borrellove stavove, navodeći također da će ta odluka „dodatno dovesti u pitanje kinesko poštovanje njenih međunarodnih obaveza“.

Saopćenje EU uslijedilo je nakon zvaničnih kritika Britanije, skupa s kritikama iz Sjedinjenih Država, Australije i Kanade koje su izrečene u saopćenju objavljenom jučer, prenosi Reuters.