Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je čestitku povodom 29. maja – Međunarodnog dana mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, te naglasila da je učešće BiH u međunarodnim misijama i operacijama podrške miru važna komponenta spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike BiH.

Turković je odala počast za velike zasluge više od milion pripadnika UN koji su obavljali dužnost u mirovnima snagama, od kojih je više od 3.900 izgubilo živote, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Ona je izrazila zahvalnost svim učesnicima mirovnih operacija iz BiH koji su od 2001. do početka ove godine imali priliku da pokažu profesionalizam, sposobnost i znanje stečeno u procesu reformi, te na najbolji način afirmišu zemlju u svijetu.

Ukupno 1.650 pripadnika Oružanih snaga BiH, te 337 pripadnika policijskih službi iz BiH učestvovalo je u mirovnim operacijama širom svijeta.

Turković je čestitala i 20 godina od usvajanja Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN “Žene, mir i bezbjednost”.

“Dok se obilježava 20. godišnjica Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti o ženama, miru i bezbjednosti, moramo učiniti više kako bismo postigli ravnopravnu zastupljenost žena u svim područjima”, naglasila je Turković.

Ona je istakla da je, zahvaljujući dosljednom sprovođenju Akcionog plana za implementaciju UNSCR-a “Žene, mir i bezbjednost” u BiH za period 2018-2022. godine, učešće žena u mirovnim misijama konstantno raste.