Plaće moraju biti prioritet naspram isplate drugih obaveza, istaknuto je danas da sjednici predsjedništva Konfederacije sindikata Republike Srpske. Zbog pandemije koronavirusa mnogim privrednim subjektima je bio zabranjen ili ograničen rad, ali se ne smije dozvoliti smanjenje plata radnicima.

Kao jedan od primjera kršenja radničkih prava u vrijeme pandemije koronavirusa Konfederacija sindikata Republike Srpske navodi poduzeće Elektroprivreda Republike Srpske čije su mjere izravno bazirane na smanjenje prava radnika.

“Sindikat Elektroprivrede se u najvećom mjeri izborio, odnosno u većini preduzeća te mjere ipak nisu primjenjene, a putem advokatske kancelarije pokrenuli smo postupke protiv onih zavisnih preduzeća gdje se direktno išlo na umanjenje prava radnika i njihovih primanja”, rekao je predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Željko Tepavčević.

U narednom periodu sindikat će vršiti nadzor nad provedbom kolektivnog ugovora jer su, pojedine lokalne zajednice tražile od entitetske Vlade suspenziju pojedinih uredbi ovoga ugovora.

“Koletivni ugovor ne može jednostavno da se suspenduje, njegova primjena je na snazi od 20. marta i sve opštine i gradovi koji ne budu ispoštovali odredbe posebnog kolektivnog ugovora će, vjerovatno, biti predmet tužbe. Mi ćemo, sasvim sigurno, obavijestiti Savjet Evrope da dolazi do povrede ljudskih prava i radničkih prava, koja se ne mogu jednostrano suspendovati”, istakao je Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Ukoliko Vlada Republike Srpske ne prihvati zahtjeve Konfederacije sindikata, najavljuju jaču sindikalnu borbu. Zbog zabrane javnog okupljanja ne mogu održati prosvjede ali se, kako kažu, neće prestati boriti za prava radnika te će protiv svih, koji bi na bilo koji način rarušili prava radnika, podnositi krivične prijave.