Vatrogasne ekipe i više stotina vojnika izašlo je danas na ulice Mineapolisa poslije treće večeri nasilnih protesta u ovom gradu nakon smrti tamnoputog Džordža Flojda pod policijskim nadzorom.

Nacionalna garda je saopštila da je aktivirala više od 500 vojnika u toj oblasti, uglavnom radi obezbjeđenja vatrogasaca.

Američki mediji prenijeli su snimke policije u opremi za razbijanje nemira kako se postrojavaju nedaleko od policijske stanice u Mineapolisu koju su demonstranti zapalili pošto su službenici dobili naređenje da napuste zgradu.

Demonstranti protestuju zbog Flojdove smrti nakon što je u javnosti objavljen video snimak na kojem se vidi kako bijeli policajac drži koljeno na njegovom vratu dok on govori da ne može da diše.

Flojd je umro neposredno poslije incidenta i četiri policajca koji su učestvovali dobili su otkaze sa posla.

Lokalni zvaničnik Džon Harington rekao je da je jedan od četvorice učesnika incidenta uhapšen i prebačen pod policijski nadzor.

Lokalni mediji navode da je uhapšen Derek Čovin koji na snimku koljeno drži na Flojdovom vratu.

Demonstranti su marširali u znak solidarnosti i u drugim američkim gradovima, uključujući Denver, Njujork, Luisvil, Memfis, Kolumbus i Feniks.

Pojedini demonstranti krenuli su u pljačku dok su ispaljeni hici u Denveru.