U Holandiji je u protekla 24 sata od COVID-19 preminulo 20 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 5.951.

Državni institut za zdravlje i okoliš (RIVM) pri Ministarstvu zdravstva saopćio je da je u istom periodu potvrđena zaraza kod još 131 osobe te da je ukupan broj zaraženih dostigao 46.257.

Broj hospitaliziranih je u proteklom danu porastao na 11.727.

Premijer Mark Rutte izjavio je da će sportski kompleksi biti otvoreni 1. jula, umjesto 1. septembra, kako je ranije najavljeno, ukoliko druga faza ublažavanja mjera protekne uspješno.

Vlasti Holandije su saopćile kako se prva faza ublažavanja mjera uspješno odvija i da će od 1. juna biti moguće preći na drugu fazu.

Uvedene su i određene promjene u vezi s mjerama koje trebaju biti ublažene.

Tako, od 1. juna u restoranima, kafićima, muzejima i kinima će se moći naći najviše 30 osoba, ne uključujući osoblje, a članovi porodice neće morati poštivati pravilo fizičke distance od 1,5 metara. Neće biti ograničenja koja se odnose na terase.

U drugoj fazi će biti ukinuta i zabrana okupljanja više od dvije osobe na otvorenom. U pojedinim obrazovnim institucijama nastavni proces će početi 2. juna uz pravilo fizičke distance od 1,5 metara.

Također, putnici u javnom prijevozu će morati nositi maske, a osobe starije od 13 godina, koje se ne budu pridržavale ovog pravila, morat će platiti novčanu kaznu u iznosu od 95 eura.