Sud BiH odlučio je da će se premijer FBiH Fadil Novalić braniti sa slobode. Za suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “Srebrena malina” Fikreta Hodžića važi ista odluka. Svi oni imaće mjere zabrane.

Advokati su dobili pismenu odluku suda. Optuženi su napustili Sud BiH.

Sud BiH donio je rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću. Istim rješenjem optuženima su određene mjere zabrane – zabrana sastajanja sa određenim osobama, na način da se osumnjičenim zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku, saopšteno je iz Suda BiH.

Izrečena mjera zabrane trajat će dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora, navodi se u saopštenju.

Sud BiH je zaključio da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.

Podsjetimo, Novalić, Solak i Hodžić se sumnjiče za nelegalnu nabavku 100 respiratora iz Kine.

Tom nabavkom potrošeno je 10,5 miliona KM iz budžeta.

Ročište po ovom pitanju počelo je sinoć oko 20:00 i završeno je rano jutros od kada je sudija vijeća o prijedlogu tužilaštva za pritvor.