Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je na Kosovu registrovano 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su još dvije osobe izliječene.

U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u posljednja 24 sata testirano je ukupno 113 sumnjivih uzoraka uzetih sa Infektivne klinike i sa terena, od čega je 13 slučajeva registrovano kao pozitivno na koronavirus. Pozitivni slučajevi su slučajevi kontakata, deset iz opštine Vučitrn, dva iz Južne Mitrovice i jedan iz Prištine.

Iz Instituta navode da su danas izliječena dva pacijenta, dok je do danas ukupan broj izliječenih 843.

Od 8. februara je testirano 14.968 osoba, od kojih je 1.083 bilo pozitivno, uz 30 smrtnih slučajeva koji su imali i druge prateće bolesti.

Vlada Kosova danas je ukinula skoro sve mjere uvedene sredinom marta s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, čime od 1. juna počinje treća faza. Sutra Kosovo ponovo otvara kopnenu granicu, otvaraju se vrtići, restorani i sve usluge gastronomije, tržni centri i taksi službe.

Od ponedjeljka počinje organizovanje i priprema testa dostignuća za učenike 9. razreda, koji će se u škole vratiti 8. juna, kao i priprema maturskih testova za učenike 12. razreda, koji će se u škole vratiti 15. juna. Odlučeno je da se maturski test održi 4. jula. Dozvoljeno je i održavanje laboratorijskih časova za visoko-obrazovne institucije i organizacija ispita uz striktnu primenu preporuka Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova.