Vijeće ministara na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojilo Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje /RFI/ Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda nakon sjednice je kazao da će Ministarstvo finansija i trezora izvršiti alokaciju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje, sukladno odluci Fiskalnog vijeća BiH, potpisanom Pismu namjere i Memoradumu o razumijevanju u sljedećim omjerima – 61,5 posto za Federaciju BiH sa svojih 10 kantona, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko Distrikt BiH. 

Ova tačka naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara, a riječ je o iznosu od oko 330 miliona evra za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda jučer je ovaj dokument uputio u proceduru.

Raspodjela novca prvenstveno se trebala izvršiti na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u, a to znači 62% za Federaciju BiH (sa 10 kantona), 38% za Republiku Srpsku s tim da će oba entiteta preusmjeriti po 0,5% za Distrikt Brčko.

Informaciju o tome potvrdio je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Centralna banka BiH ima informaciju da će Vijeće ministara BiH donijeti danas odluku o raspodjeli ovih sredstava. Centralna banka čeka odluku i istog dana izvršiće raspodjelu sredstava”, rekao je Softić.

Prema dogovoru, koji su ranije postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, iznos koji je namijenjen za Federaciju BiH će biti podijeljen na način da će 50% dobiti federalni nivo, a preostalih 50% će biti podijeljeno po kantonima.

Međutim, od početka je sporno stavljanje kantona kao subjekata , što je tražio HDZ BiH, tako da taj dogovor ranije nisu podržali ministri iz SDA, SBB-a i DF-a.