Svih 25 vrtića u okviru banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, na radost i roditelja i mališana, ponovo su u funkciji uz određena ograničenja.

U grupama može biti najviše do 15-oro djece. Prije ulaska u vrtić vrši se trijaža za svako dijete i svakog zaposlenog radnika posebno, mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerima, prolazi se kroz “dezo-barijere” i poštuju se sve mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

U banjalučkim vrtićima ponovo se čuje dječija graja. Od ranog jutra mališani su krenuli sa igrom, oduševljeni što nakon dva mjeseca opet vide svoje drugare. Ne smeta im ni novi režim rada vrtića i poštivanje propisanih zaštitnih mjera, poput redovne dezinfekcije ruku.

“Djeca su već poprilično upoznata sa načinom ponašanja u vrtiću. Bio je tu i jedan naš jako lijep promotivni spot pa su oni već pripremljeni došli u vrtić tako da sve to fino, lagano ide. I djeca i roditeljiu oduševljeni, a i mi vaspitači, posebno”, kaže Zvjezdana Stanivuković, glavni vaspitač u vrtiću “Radost”.

Možda i više od mališana, početkom rada vrtića oduševljeni su roditelji. Ali, ne svi. Prioritet imaju porodice u kojima su oba roditelja zaposlena i koje nemaju gdje ostaviti dijete, što moraju dokazati potpisivanjem izjave pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću.

“Osamdeset procenata roditelja ispunjava sve ove uslove. Rade i nemaju gdje da ostave dijete. I potreban im je vrtić. I direktori dolaze u situaciju da određenim roditeljima kažu da smiju, drugima da ne smiju, a oba su u istoj situaciji… Ispunjavaju iste uslove. Tako da, stvara nam zaista mnogo problema. Ali, moramo da pratimo i epidemiološku situaciju i da se ponašamo u skladu sa preporukama”, kaže Jelena Kurtinović, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Broj zainteresovanih roditelja da djecu ponovo vode u vrtiće daleko je veći nego što vrtići, zbog epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi, mogu primiti.