Epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu je stabilna, a u Kantonalnoj bolnici “Doktor Irfan Ljubijankić” u Bihaću nema sumnjivih ni pozitivnih pacijenata na koronavirus. Pаcijenti zdravstvene usluge dobijaju neometano.

Nakon više od dva mjeseca pauze, specijalističke ambulante u Kantonalnoj bolnici u Bihaću su opet počele se radom. Ipak, gužve nisu velike s obzirom na to da većina pacijenata sve što može obavlja mobilnim telefonom.

“Bilo bi neiskreno kada bih rekao da nema – ima problema, ljudi ne boluju samo od korone nego i od drugih bolesti kojima treba i uputnica i produženje terapija, ali svako ko je dobronamjeran – on pita i mi ćemo nastojati da to razriješimo na naš svrsishodan način”, kaže Safet Sulić, Kantonalna bolnica “Doktor Irfan Ljubijankić”.

Zbog neredovnih pregleda svakako ima posljedica, a između ostalog, pacijenti su uzimali zamjene za propisane lijekove bez nadzora ljekara.

ANKETA:
“Ja sam pokušala tako da sam dehidrirala i četiri dana prije Bajrama sam doživjela zlo, i evo me kod kirurga na kontroli”.
“Ja nemam primjedbe na rad medicinskih ustanova. Imali su prioritete… Možda malo to kanalisanje pregleda, da se i redovno može dolaziti na liječenje, po potrebi”.
“Iz Cazina sam došla na kontrolu kod doktorice Terzić za štitnu žlijezdu, nije bilo nikakvih problema što se tiče toga”.

Takozvana žuta zona je ukinuta, a evidentan je i povećan broj pacijenata koji je sa smirenjem situacije bio očekivan.

“Svi pacijenti su morali završiti u tačno određenim ambulantama zbog trijaže koju provedu ljekar i medicinski tehničar u trijažnom bloku. Sada smo isti taj protokol modificirali, odnosno prilagodili ovoj situaciji s obzirom da su sa radom krenule i ambulante i laboratorije i mikrobiologija. Veliki je broj pacijenata, neke rizične grupe smo izdvojili, kao na primjer onkološke, oni se upućuju direktno na odjel pa ih se tamo trijažira”, kaže Irma Arifagić, načelnik CUM-a “Doktor Irfan Ljubijankić”.

Pacijenti koji dolaze u Kantonalnu bolnicu i dalje moraju proći kroz trijažne šatore, ali s obzirom na to da su otvorene bh. granice, uzima im se šira anamneza. Iz najveće zdravstvene ustanove u Unsko-sanskom kantonu preporučuju građanima da i dalje poštuju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Federalnog kriznog štaba.