“Korona zakon” Hercegovačko-Neretvanskog kantona (HNK) stupio je na snagu, a u narednih osam dana kantonalna Vlada treba uputiti javni poziv svima koji će kroz ovaj zakon dobiti određenu podršku. Kako će zakon biti proveden?

Asocijacija poduzetnika Hercegovine zahtjeva hitnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije u Hercegovačkoneretvanskom kantonu. Uputili su apel kantonalnim vlastima da se otklone sve prepreke za žurnu primjenu Zakona, kako bi se zaustavilo zatvaranje firmi zbog financijske krize.

MILENKO BUHAĆ, glavni sekretar APH

“Sve te mjere su još uvijek slovo na papiru ukoliko se zakon ne primjenjuje. Posebice želimo ukazati na, primjerice, turizam koji je važan ovjde u Hercegovini. Naša dugogodišnja ćlanica je s 31. svibnjem odjavila svoj posao. Godinama se, jedno desetljeće, uspješno bavila turizmom, dovođenjem, prije svega, stranih turista u Mostar, u Hercegovinu i sad, jednostavno, sve je bilo presporo i ljudi su kazali:”Ovako se ne isplati raditi”. I to je jedan primjer, a ima ih puno.”

Turizam je samo jedna oblast koja trenutno trpi velike gubitke. Iz Asocijacije poduzetnika upozoravaju na to da, ukoliko Zakon uskoro ne bude u primjeni, neće biti poljuljani samo gospodarski subjekti kojima je bio zabranjen ili reduciran rad za vrijeme prirodne nesreće, nego će biti narušena ukupna ekonomska stabilnosot kantona.

DAVOR KREŠIĆ, predsjednik Udruženja turističkih radnika Neuma

“Na nama poduzetnima je da nekako nađemo sredstva i za financiranje naših obaveza prema državi i za radnu snagu. Međutim, to će biti sve teže i teže jer definitivno sezone nema, ona je propala, a pomoći od države nema, a te igre koje oni igraju samo nama otežavaju, ne možemo biti nikako zadovoljni.”

Zakon o ublažavanju ekonomskih negativnih posljedica izazvanih pandemijom u HNK-u, Vlada je najavila kao jednog od boljih kojim će, između ostalog, osigurati minimalnu plaću u iznosu od 425 KM.

PERO PAVLOVIĆ, portparol Vlade HNK

“Želimo vjerovati kako će oni na koje smo računali u realiziranju ovog zakona također svoj dio posla okončati i da ćemo imati i ona sredstva s viših razina vlasti. Planiramo svakako značajan iznos našim uštedama. Vidjet ćemo koliki će biti broj korisnika sredstava, hoćemo li se trebati kreditno zadužiti, za što smo također ostavili mogućnost.”

Trenutno se čeka nastavak sjednice Skupštine koja je prekinuta zbog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju kantonalnog proračuna. Za sada nitko ne zna kada će to biti. Neizvjesno je i hoće li primjena “korona zakona” početi do konca lipnja. Poduzetnici apeliraju na političke stranke od čijih ruku u Skupštini ovisi i odgovornost za provedbu „korona zakona“ da on ne postane ”najbolji korona zakon” samo na papiru.