Evropska komisija predlaže povećanje pretpristupnih IPA fondova zemlje zapadnog Balkana u narednom budžetu Unije, te priprema ekonomski plan za region, izjavio je danas u Briselu evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Predstavljajući Spoljnopolitički finansijski plan EU, on je naveo da je za zemlje Balkana i Tursku u novom budžetu predviđeno 14,5 milijardi evra pretpristupne pomoći, u odnosu na 11,7 milijardi, koliko je izdvojeno od 2014. godine, prenosi RTS.

Varhelji je iznio i prijedlog Evropske komisije da se iz sadašnjeg budžeta izdvoji dodatna milijarda evra koju bi zemlje u susjedstvu EU i zapadni Balkan mogli da koriste za saniranje ekonomskih posljedica pandemije virusa korona.

“Sve to omogućiće nam da na jesen izađemo sa značajnim ekonomskim i investicionim planom za zapadni Balkan, da počnemo da radimo na povezanosti u oblasti energije, transporta, na zelenoj agendi, kao i da uključimo region u digitalnu agendu EU i približimo ga što više ekonomiji EU”, rekao je Varhelji.