Direktorica Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević rekla je da se veoma ubrzano radi na turističkim ponudama Banjaluke, jer je pandemija vrlo negativno uticala na turizam u ovom gradu.

“U aprilu prošle godine bilo je 11.800 noćenja i 7. 900 dolazaka, a ove godine imamo 28 dolazaka i 28 noćenja, od toga dva strana turista. Same cifre govore da je pandemija uticala jako na turizam, to je jedna od najpogođenijih grana”, rekla je Radojevićeva.

Radojevićeva je istakla da se veoma ubrzano radi na turističkim ponudama u Banjaluci kada je u pitanju etno i vjerski turizam, kao i na programima u okviru kojih bi turisti pet dana boravili u ovom gradu na Vrbasu.

Kada su u pitanju festivali, Radojevićeva je rekla da su neki od festivala morali biti otkazani, ali da će se neki ipak održati.

“Neki festivali su morali biti odgođeni, a neki su pomjereni za kasnije termine. Konferencija o turizmu bi trebala biti u septembru, Kozara etno festival se neće moći održati, a Ljeto na Vrbasu ćemo nastojati da održimo, ali u mnogo manjem obimu”, kazala je Radojevićeva, te dodala da veći broj festivala znači i veći broj dolazaka gostiju.

Ona je istakla da je Vrbas potencijal za razvoj turizma u ovom gradu.

“Poznato je svima da Banjaluka ima svoj zaštitni znak – Vrbas. Nastojimo da promovišemo adrenalinski turizam. Gostima će biti vrlo interesantno ponuditi rafting, vožnju kajak čamcima i ostalo na vodi”, dodala je Radojevićeva.

Direktorica je naglasila da je ovo prilika za domaće turiste da bolje upoznaju svoju zemlju, te da se ipak nada da turizam ove godine neće biti toliko slab.