Nakon 28 godina, Srpska demokratska stranka (SDS) više nije u vlasti u Semberiji. Na 37. redovnoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina izabrana je nova skupštinska većina, a smijenjeni su i pojedini gradski funkcioneri.

Dio vladajuće većine u Bijeljini od danas su svi, osim pet odbornika Partije demokratskog progresa.

Nakon skoro tri decenije vladavine, Srpska demokratska stranka više nije dio aktuelne vlasti u Bijeljini. SDS od danas nema nijednog odbornika u lokalnom parlamentu, jer će dosadašnji odbornici ove stranke djelovati pod okriljem novoformiranog SDS-a Semberija.

“Svih deset odbornika SDS-a Semberija Mićo Mićić su, u stvari, bivši odbornici Srpske demokratske stranke i oni čine okosnicu većine sa odbornicima Saveza nezavisnih socijeldemokrata (SNSD), njih je ukupno sedam”, kaže Jovan Gajić, predsjednik Kluba SDS-a Semberija Mićo Mićić.

Promjene u gradskom parlamentu Bijeljine rezultat su Mićićevog istupanja iz SDS-a i nedavno potpisanog sporazuma Mićić – Dodik.

Gubitak vlasti SDS-a nakon 28 godina Mićić je objasnio na sljedeći način:

“Naša osnovna zamisao je bila da proširenjem odgovornosti i proširenjem koalicije dobijemo podršku i viših nivoa vlasti, prije svega Vlade i Savjeta ministara za projekte koje mi ne možemo sami da uradimo i to je kompletna priča i jedini razlog zašto smo sve ovo uradili”, kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine (SDS Semberija Mićo Mićić).

Vlast u Bijeljini sada čine sve stranke, osim PDP-a.

“U suštini, 26 odbornika čini skupštinsku većinu, pet odbornika PDP-a su opozicija, to je kristalno jasno”, kaže Jovan Gajić, predsjednik Kluba SDS-a Semberija Mićo Mićić.

Na turbulentnom skupštinskom zasjedanju u Bijeljini došlo je i do smjene gradskih funkcionera. Sa mjesta predsjednika Skupštine smijenjen je PDP-ov Slaviša Marković.

“Pitanje moje smjene je dio nekih političkih dogovora. Opet vam kažem, ne želim o tome pričati, to će biti predmet vjerovatno za sud. Ono što je bitno je da za ove četiri godine nijednu stvar nisam uradio, a da se nisam dobro zakonski potkovao”, kaže Slaviša Marković, smijenjeni predsjednik Skupštine Grada Bijeljina (PDP).

Na Markovićevo mjesto, shodno sporazumu Mićić – Dodik, imenovan je Aleksandar Đurđević iz SNSD-a.

“Sada smo došli u priliku da sve što smo predlagali implementiramo i ja se nadam da će građani osjetiti benefite ovog političkog dogovora, možda ne u narednim anima, ali u narednih nekoliko mjeseci da svi građani shvate zašto je dobro to što je urađeno”, kaže Aleksandar Đurđević, novoimenovani predsjednik Skupštine Grada Bijeljina (PDP).

Smijenjen je i zamjenik gradonačelnika iz redova Srpske demokratske stranke i na njegovo mjesto je postavljen SNSD-ov kadar.

Kako je ranije istaknuto iz SNSD-a, Bijeljina je svojevrsni pilot projekat ove stranke, a plan je da ubuduće široke koalicije, poput ove, budu dogovorene i u drugim lokalnim zajednicama.