Posljednjeg vikenda u junu neumske plaže pune su kupača. Nakon propale predsezone zbog pandemije, svi smještajni kapaciteti su trenutno, prema najavama, popunjeni. Posjećenost nije kao prethodnih godina u ovo doba, ali u Neumu su zadovoljni, jer se turizam, nakon brojnih restrikcija, u ovom jedinom bh. mjestu na moru, konačno pokrenuo.

Prvi udarni turistički vikend uoči sezone godišnjih odmora, privukao je goste iz cijele Bosne i Hercegovine u Neum. Plaže su pune kao i kafići i restorani. Smještajni kapaciteti su popunjeni, kažu u turističkom sektoru.

DAVOR KREŠIĆ, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma

“Neum je ovaj vikend uistinu bio popunjen, svi hotelski smještajni kapaciteti, čak i privatni, su bili 100 posto popunjeni, i taj trend se nastavlja i sljedeće dane, budući da danas imamo pravu smjenu gostiju u smislu da, bez obzira što je nedjelja, Neum se ne prazni, nego se i dalje puni.”

Obavezna izolacija pri ulasku u susjednu Hrvatsku i PCR testovi za odlazak u Crnu Goru za sve koji dolaze iz naše zemlje dovela je i znatan broj domaćih gostiju dubljeg džepa u neumske hotele. Mada su veliki hoteli do sada imali, uglavnom, strane goste, hotelijeri se nadaju kako će zadržati u budućnosti i one domaće veće platežne moći.

BRANIMIR BUTIGAN, hotelijer

“I sada očekujemo otvaranje granica BiH za državljane EU. Imamo partnere iz Francuske, imaju goste za naš hotel, nadamo se oporavku stranih tržišta i u kombinaciji s domaćim gostima da spasimo sezonu.”

Popunjeni su i manji hoteli i apartmani u privatnom smještaju. Plaže su pune kupača, mada nema pretjeranih gužvi kao prethodnih godina. Gosti ostaju dan, dva ili pet.

ALDIN BOTIĆ, Vareš

“Mi smo došli na jedan dan samo, radim u rudniku, imam slobodan dan.”

ARMAN, Visoko

“Svaku nedjelju smo tu. Prošla nedjelja nam je bila prva i sve do septembra smo svaku nedjelju ovdje.”

Za vrijeme pandemije, u Neumu su se provodile stroge mjere prevencije, tako da je ostao “corona free” zona. Pridržavanje propisanih epidemioloških mjera je odgovornost vlasnika turističkih objekata. U Neumu se nadaju kako će zadržati taj status.

BRANIMIR BUTIGAN, hotelijer

“Morali smo ispoštovati procedure, od mjerenja temperature gostima, pa do dezinfekcije, prostor za izolaciju.”

ANDRIJA KREŠIĆ, ravnatelj Turističke zajednice HNŽ

“Svako o tome priča da, ako se pojavi, u Neumu bi bio krah. Možemo samo nadati se da do toga u Neumu neće doći.”

U idućih 15 dana popunjeni su svi smještajni kapaciteti. U Neumu se nadaju povoljnoj epidemiološkoj situaciji kao i uspješnom nastavku turisitičke sezone.