Ove sedmice, prema najavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, trebalo bi da budu intenzivirani razgovori o popunjavanju rukovodećih pozicija u agencijama i institucijama na državnom nivou. Veliki je broj onih gdje su rukovodeće pozicije ili mjesecima upražnjene ili je odavno istekao mandat. Zanimljiva je podjela tih pozicija u ovom mandatu.

Iako ne bi trebalo, direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) godinama predlažu politički predstavnici srpskog, Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) bošnjačkog, a Uprave za indirektno oporezivanje (UIOBiH) hrvatskog naroda. Nema rotacije, jer nema političkog dogovora.
Kako mimo kamere kažu neki od lidera stranaka koji su bili dio vladajuće koalicije u prethodnom mandatu – ne postoji, niti je ranije postojao sporazum ili dokument kojim se definiše raspodjela tih mjesta. Dogovor je usmen, a pozicije o kojima nema saglasnosti se nasljeđuju. To i ovaj put traži SNSD. Pozivaju se na dogovor iz 2015. godine. Tada nisu bili dio vlasti, niti su učestvovali u pregovorima.

DUŠANKA MAJKIĆ, izaslanica SNSD-a u Domu naroda PSBiH

“Šta god da je dogovoreno, dogovoreno je. Problem je što imate partnere s kojim ništa ne možete dogovoriti. Jer ako danas dogovorite jedno, to vam nije nikakva garancija da ste to i dogovorili. Da neće sutra nekom pasti na pamet da mu se više sviđa nešto drugo.”

Princip rotacije, koji podrazumijeva da se svake četiri godine na rukovodećim pozicijama smjenjuju konstitutivni narodi, primjenjuje se samo kada je riječ o “manje atraktivnim” institucijama. SDA sada insistira da to bude promijenjeno, i da Bošnjacima, nakon devet godina pripadne Uprava za indirektno oporezivanje. Insistiraju i na svom kadru u Regulatornoj agenciji za komunikacije i Službenom glasniku. To bi značilo nove pregovore izbornih pobjednika.
Interesantno, SDA se ne buni što u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji od njenog osnivanja sjede predstavnici bošnjačkog naroda.

ADIL OSMANOVIĆ, šef Kluba SDA u ZD PSBiH

“Trenutno imamo na pozicijama direktora agencija i direkcija, 13 iz reda srpskog naroda, 12 iz reda bošnjačkog, a 11 iz reda hrvatskog naroda, što je, evo, složićemo se kada pogledamo posljednji popis stanovništva, na određen način nesrazmijerno u pogledu bošnjačkog naroda, i očekujemo da se neke agencije i direkcije zarotiraju.”

Dok SDA traži primjenu rezultata popisa, smatrajući da pozicije treba da se dijele prema broju stanovnika, HDZ samo želi da zadrži mjesta koja su do sada imali, koja su, slučajno ili ne, uglavnom dio finansijskog sektora.
Upravu za indirektno oporezivanje svojevremeno je pokušao da dobije Mladen Bosić, tadašnji predsjednik SDS-a, ali je direktora ipak dao HDZ. I zadržao ga do danas.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

“Neka naša imenovanja stoje, pazite, pazite, nije bilo SNSD-a, tad je bio SDS, HDZ i SDA, već po dvije godine, ne mogu se provesti. Jako puno direktorskih mjesta je danas v.d. na razini države. A njih nije malo, to je četrdesetak funkcija različitih.”

Ne treba zaboraviti ni da tehnički mandat u ovim institucijama ne postoji, nego da bivši direktori na pozicijama najčešće ostaju do imenovanja novih. A s obzirom na to da rukovodioci nerijetko obnavljaju mandate, to znači da, u svakom slučaju, profitiraju stranke koje su ih i postavile na pozicije.