Narednih sedam mjeseci saobraćaj na putu M-17 kroz Zenicu odvijaće se usporeno. Razlog je početak rekonstrukcije petlje “Blatuša” na sjevernom ulazu u grad, koji u okviru projekta Modernizacija cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine realizuje Javno preduzeće “Ceste Federacije”.

Radovima na obalnim osloncima tzv priključnih i isključnih rampi petlje sa i na put M-17, ozvaničen je nastavak rekonstrukcije petlje „Blatuša“ u Zenici. U Cestama FBiH ističu da ovaj objekat već dugo nije bio siguran za saobraćaj, ali i kretanje pješaka koji su svakodnevno prelazili preko petlje rijeku Bosnu na putu do domova u obližnjim naseljima.

Saobraćaj se, uz privremenu signalizaciju, odvija usporeno tokom radova na putu M-17 kod petlje. Iz kantonalnog Ministarstva prometa i komunikacija
naglašavaju da su tokom razgovora i priprema radova, poučeni problemima izazvanim rekonstrukcijom tunela Vranduk, od investitora i izvođača zatražili da učine sve kako ne bi dolazilo do prekida u saobraćaju.

Vrijednost rekonstrukcije petlje „Blatuša“ u Zenici, uključujući i prvu fazu, iznosi 3,7 miliona maraka. Rok za završetak radova i odvijanje saobraćaja bez ograničenja je januar naredne godine.