U Crnoj Gori registrovano je 47 novih slučajeva koronavirusa, dok je jedan oboljeli preminuo.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kazali su da je u posljednja 24 časa analizirano 439 uzorka od kojih je 47 rezultata bilo pozitivno.

“Radi se o 18 novooboljelih u Rožajama, dok je 12 registrovano u Beranama. U Podgorici je osam novooboljelih, Baru i Nikšiću po tri, Bijelom Polju dva i Kotoru jedan. Jedan novooboljeli je importovan, 37 su kontakti prethodno potvrđenih slučajeva dok se kod devet oboljelih traga za izvorom infekcije”, navode u Institutu.

Kako se ističe od posljedica izazvanih koronavirusom preminuo je oboljeli pacijent iz Petnjice, star 85 godina. U junu su preminula tri pacijenta s koronavirusom, a u Crnoj Gori je od početka epidemije u martu umrlo 12 osoba.

Zabranjene svadbe i proslave zbog koronavirusa

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranilo je privatne svečanosti, svadbe, maturske i rođendanske proslave u Crnoj Gori.

Navodi se da će mjere primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjera biti donijeta odluka o tome da li će se one i dalje primjenjivati ili će njihova primjena prestati.

“Zabranjen je rad noćnih klubova, barova i diskoteka na teritoriji Crne Gore. U Rožajama je zabranjen rad ugostiteljskih objekata i međuopštinski saobraćaj osim hitnih slučajeva i radnih procesa”, kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tijela.

Odlučeno je i da Crna Gora otvori granice za ulazak rezidenata država članica Evropske unije bez dodatnih uslova. Njima se omogućava ulazak u Crnu Goru i preko država koje nisu članice EU ali, kako se ističe, isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje i u njima se ne zadržavaju.

Najavljeno je i da će Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučiti naknadno o politici otvaranja prema ostalim državama.

Ukupan broj registrovanih slučajeva od sredine juna u Crnoj Gori je 224.