U Srbiji je 276 novooboljelih od koronavirusa, a još tri osobe su preminule. Najalarmantnije stanje je na području Novog Pazara i Tutina gdje je javnost posebno uznemirena informacijama u pojedinim medijima da je povećan broj umrlih, koji se zvanično ne objavljuje.

Premijerku Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara koji su posjetili danas Novi Pazar dočekali su zvižduci grupe građana i povici “lopovi” i “ostavke”.

Brnabić je rekla da je uzrok problemima u radu zdravstvenog sistema na tom području nagli rast oboljelih i što su se ljudi kasno javljali za ljekarsku pomoć.

“Nismo imali dobru separaciju između Covid i non-Covid dijela i imali smo ljude koji su posjećivali ljude u crvenim zonama”, rekla je Brnabićeva.

Ministar Lončar tvrdi da u pazarskoj bolnici ima svega što je potrebno.

“U ovom momentu i sa ovom dodatnom količinom, bolnica u Novom Pazaru je bolje opremljena od bilo koje u Srbiji”, kazao je Lončar.

MEHO MAHMUTOVIĆ, direktor Opće bolnice u Novom Pazaru

“Došle su kolege iz Kragujevca – anesteziolozi, radiolozi, infektolozi koji uspostavili bolji način rada, riječ je o jako teškim pacijentima”, istakao je Mahmutović.

Veliki skok oboljelih u Novom Pazaru desio se u subotu, kada se pojavilo 48 pacijenata, a ukupan broj bližio se cifri od pet stotina. Televizija Novi Pazar objavila je da je, po svjedočenju građana, primijećen veći broj sahrana u tom kraju nego ranije. Mediji su objavljivali da medicinska oprema ne funkcioniše, a da se oboljeli od korone nalaze po hodnicima bolnica u Tutinu i Novom Pazaru, jer nema dovoljno bolničkih kreveta.

Članovi Vlade Srbije koji su danas bili u Novom Pazaru smatraju da su veliki zdravstveni problemi praćeni lažnim vijestima u svrhu stvaranja političke nestabilnosti.

RASIM LJAJIĆ, potpredsjednik Vlade Srbije

“To je neviđeni stepen politizacije. Stanje nije teže nego na nekim drugim mjestima gde se ne dešava ono što se dešava ovde”, rekao je Ljajić.

Infektolozi kažu da se Srbija nalazi u tzv. „drugom šiljku“ prvog talasa epidemije, koji bi trebalo da u roku od dvije nedjelje oslabi, ukoliko se svi budu pridržavali neophodnih zaštitnih mjera.

Nove mjere, obavezno nošenje maski u zatvorenom, od danas na snazi važe i za restorane i kafiće koji ce zbog toga ponovo bilježiti mnogo manju posjećenost, ali su zato beogradske ljetnje bašte pune.