U Tuzlanskom kantonu u posljednjih osam dana registrovano je 158 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ovaj nagli porast stvara sve veći pritisak na zdravstveni sistem.

U zadnjih 10 dana je oko 200 registrovanih slučaja zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu. Iz UKC-a u Tuzli upozoravaju da se svi moraju uozbiljiti što prije. UKC Tuzla ima strahovit pritisak u ovoj situaciji, pogotovo kovid bolnice i respiratorni centri. Juče je bilo 35 hospitalizovanih i dvoje na respiratoru.

Trenutno je 29 hospitalizovanih u kovid bolnici. Od 4 pacijenta koji su bili na respiratoru, dva su preminula. Iz UKC-a upozoravaju da je situacija krajnje ozbiljna i apeluju na građane da se ponašaju u skladu sa onim što je propisano kako bi zdravstveni sistem mogao da odgovori svom zadatku.

Iz UKC-a napominju da su se puno jači zdravstveni sistemi slomili i da ne bi bilo čudo da se slomi i ovaj, ali i dalje upozoravaju na to da se trude da do toga ne dođe i traže od stanovništva da ozbiljno shvati situaciju.

UKC ima potrebnu medicinsku zaštitu u narednih mjesec i po dana i oprema se kontinuirano nabavlja. Međutim, visoke temperature otežavaju umnogome rad zdravstvenih radnika u trijažnim centrima.