Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izabrala je Željka Bakalara za novog predsjednika te institucije iz reda hrvatskog naroda. Novi predsjednik uvjerava da će lokalni izbori biti održani 15. novembra. Je li prolongiranje izbora validna odluka CIK-a, odlučivaće Ustavni sud BiH u četvrtak.

Novi predsjednik, stari problemi. Jedan je trenutni zahtjev u postupku u vezi sa ocjenom ustavnosti odluke CIK-a o odgađanju lokalnih izbora. Uprkos svemu Bakalar je optimistično preuzeo funkciju. Iako se čeka potvrda o usvajanju budžeta, Bakalar vjeruje da će izbori biti 15. novembra.

ŽELJKO BAKALAR, novoimenovani predsjednik CIK-a BiH

“Čini se da pušu neki vjetrovi koji bi mogli ići ka rješenju tog problema koji nam je bio teret u dosadašnjem periodu, da ćemo samo nastaviti uz koordinaciju i saradnju SIP-a.”

Od pitanja formalnog izbora ko će biti na čelu CIK-a, bitniji je odgovor Ustavnog suda BiH o tome da li je prolongiranje izbora validno, a o čemu se odluka očekuje prekosutra, nakon održavanja elektronske sjednice, potvrđeno je za BHT1 iz ovog Suda. Bivši član CIK-a uvjerava da će sredstva za izbore biti obezbijeđena, odnosno da će Parlamentarna skupština usvojiti budžet, ali podsjeća i na druge probleme.

VEHID ŠEHIĆ, pravni ekspert i bivši član CIK-a BiH

“Imamo apelaciju pred Ustavnim sudom vezano za zakonitost i ustavnost odluke CIK-a o prolongiranju i izbora za 15. novembar ali postoji isto tako pred Sudom BiH postupak u kojem se osporava legalnost izbora samih članova CIK-a.”

CIK godinama prati i zao glas o regularnosti provođenja izbora. Tome umnogome doprinose i izjave političkih lidera. Najglasnije dolaze iz HDZ-a BiH i SNSD-a, ali bilo ih je i iz SBB-a. Politički analitičar Enver Kazaz smatra da je za sve kriv izostanak ozbiljne kontrole CIK-a.

ENVER KAZAZ, politički analitičar

“I zato mi umjesto izbornog procesa nemamo glasače kao ključni faktor rezultata izbora nego brojače. Što se tiče sadašnjeg sastava CIK-a sasvim je svejedno da li tim tijelom vladali SNSD, HDZ, SDA ili DF radi se o tome da je nužno tu instituciju depolitizirati.”

Bh. građanima ostaje nada da će se ispoštovati demokratsko pravo glasa, te da će na predstojećim izborima biti prebrojana građanska volja, bez političkih utjecaja.