Najmanje 123 rudara poginula su u klizištu koje se dogodilo u rudniku žada na sjeveru Mijanmara.

Iz Ministarstva za informisanje navedeno je da su na mjestu pokretanja klizišta u Hpakantu pronađena tijela 123 osobe, dok mijanmarska vatrogasna služba, koja koordinira spasilačke i druge hitne službe, navodi da su izvučena tijela 126 osoba.

Iz vatrogasne službe navode i da su rudari bili zatrpani velikom količinom blata.

Klizište u državi Kachin prouzrokovala je obilna kiša, pokrenuvši “blatni val” koji je zatrpao rudare koji su iskopavali drago kamenje u mjestu Hpakant.

Mijanmar je poprište čestih klizišta u ovom periodu godine, zbog čega su vlasti te zemlje 26. juna uvele tromjesečnu zabranu rada u rudniku u Hpakantu koji je poprište obilnih padavina.

Područje Hpakanta u Kachinu nalazi se na 950 kilometara sjeverno od najvećeg grada Mijanmara, Jangona, i središte je najveće i najuspješnije industrije za iskopavanje žada u svijetu.

Khin Maung Myint, zastupnik iz Hpakanta, ranije je rekao da su, pored poginulih, još 54 osobe povrijeđene i hospitalizirane.

Mijanmarski parlamentarac Tint Soe kazao je ranije za AA da su žrtve nesreće migranti koji su bili u potrazi za dragim kamenjem.

“Kompanije su obustavile rad na rudniku, ali radnici su nastavili tragati za žadom i rizikovali svoje živote. Klizište se dogodilo u blizini glavnom pogona i na tom mjestu se nalazilo više od 200 radnika”, kazao je Soe.

U novembru je u sličnoj nesreći u tom dijelu Mijanmara život izgubilo najmanje 114 osoba.