Pred Sudom u Istanbulu sutra počinje sudski proces protiv 20 saudijskih državljana, osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Sud u Istanbulu je sredinom aprila prihvatio optužnicu na 117 stranica koju je tursko tužilaštvo u tom gradu podnijelo protiv ukupno 20 saudijskih državljana, osumnjičenih za ubistvo Kašogija, za kojima je raspisana potjernica.

Među optuženim su Ahmed Mohamed Asiri i Saud Al Kahtani koji se terete da su od početka planirali Kašogijevo ubistvo i shodno tom planu odredili egzekutore i izdali im naređenja. Za obojicu se traži izricanje višestrukih doživotnih zatvorskih kazni.

Ostalih 18 osoba koje su obuhvaćene optužnicom takođe se terete za ubistvo s predumišljajem i svirepo mučenje žrtve. Prema optužnici, oni su prvobitno planirali Kašogija vratiti u Saudijsku Arabiju, a imali su i spreman plan ubistva davljenjem ako žrtva ne prihvati da ide s njima. Za njih se traži izricanje višestrukih zatvorskih kazni.

Podsjetimo, novinar “Vašington Posta” Džamal Kašogi ubijen je 2. oktobra 2018. godine u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje. Njegovi posmrtni ostaci su potom u potpunosti uništeni.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Kašogi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Kašogijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti sprovođenja istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.