U Opštu bolnicu (OB) Novi Pazar dopremljeno je deset respiratora, a Vojska Srbije u krugu te ustanove postavlja šatorsku bolnicu s pratećom opremom.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru dr. Mirsad Đerlek poručio je građanima Novog Pazara i Sandžaka da mogu da budu malo mirniji jer, kako je naveo, već postoje bolji uslovi za borbu s koronavirusom.

“Imali smo 18, a sad imamo 28 respiratora. Daj Bože da niko ove respiratore ne upotrijebi, ali ti nam respiratori daju sigurnost koji će biti od velikog značaja. Iza nas stoji Vlada Republike Srbije, dijaspora, svi građani Novog Pazara. Tražimo pomoć i savjet od svakoga”, rekao je Đerlek izrazivši optimizam da će “zlo koja je nevidljivo i koje nas napada biti pobjeđeno”.

Upitan šta je trenutno najpotrebnije Opštoj bolnici u Novom Pazaru, Đerlek je rekao da imaju sve, ali moraju da razmišljaju šta će biti za 10 ili 20 dana.

“Ne znamo dokle će da traje ovo čudo neviđeno. Ljudi non-stop zovu, cijeli svijet se javio. Država je uz nas, predsjednik Aleksandar Vučić je uz nas”, poručio je Đerlek koji je prije tri dana postavljen za koordinatora OB u Novom Pazaru.

Za previđanja da će narednih dana doći do smanjenja broja zaraženih, Đerlek kaže da epidemiolozi najavljuju da će “pik” trajati u narednih 7-10 dana.

“Ne smije to niko da garantuje. Čim nekog ne vidiš, a boriš se protiv njega od kud znaš šta će da ti se pojavi”, rekao je Đerlek.

Zbog ograničenih kapaciteta OB Novi Pazar i priliva pacijenata Voska Srbije će, prema riječima Đerleka, instalirati vojnu bolnicu sa 170 kreveta, opremom i osobljem.

Respiratori kao i vojna bolnica su u Novi Pazar dopremljeni po nalogu predsjednika Srbije.

Opšta bolnica Novi Pazar dobila je status regionalne Covid bolnice i u njoj se hospitalizuju pacijenti sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Prethodnog dana u ovoj bolnici u Novom Pazaru je bilo 205 hospitalizovanih pacijenata, a pet je preminulo.