Na groblju u Bratuncu služen je parastos i obilježena 28. godišnjica stradanja Srba srednjeg Podrinja.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata položili su danas vijence kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast za oko 3.265 stradalih Srba u Srednjem Podrinju.

Prethodno je služen parastos i prislužene svijeće za pokoj duša poginulih.

Vijenac su položili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić.

Cvijeće su položili ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, državni sekretar Ministarstva rada Srbije Zoran Antić, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te delegacije opština iz regije Birač, kancelarije OHR-a u Bratuncu i drugi.

Višković je rekao novinarima da su u Podrinju počinjeni zločini nad srpskim stanovništvom i da za masovne zločine niko nije odgovarao.

On je istakao da institucije Republike Srpske nikada neće odustati od dokazivanja istine o ratu u BiH i odgovornosti svih počinilaca zločina.Na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca u napadu snaga tadašnje TO poginulo je 69 Srba, a 22 je zarobljeno, pa ubijeno.

Zbog aktuelnih epidemioloških mjera obilježavanje je bilo skromnije i sa ograničenim brojem učesnika za razliku od prethodnih godina kada je godišnjicama stradanja i ubistava prisustvovao veliki broj zvanica i građana.

Za brojne zločine nad Srbima, koje su bošnjačke snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine, još niko nije odgovarao.