Mještani poplavljenih područja u Tuzlanskom kantonu i nakon dvije sedmice sabiraju gubitke. Neki od njih još se nisu vratili u svoje kuće ili žive u gornjim spratovima. Gradska komisija za procjenu šteta od ponedjeljka je na terenu. Mještani traže regulisanje korita rijeka, jer svaka naredna veća kiša donijeće iste probleme.

Mještani Starog Đurđevika kod Živinica su zbog poplava prošle sedmice morali iseliti iz kuća. Ništa se nije moglo spasiti u donjim spratovima. Porodica Jagodić pokušava opremiti gornji sprat kuće. Preko puta njih, nena Alija sama pokušava da sanira štetu.

ALIJA SMAJLOVIĆ, mještanka Starog Đurđevika

„Ja sam bila ostala u svojoj kući da ne idem nikako iz svoje kuće, da ne idem nikako, nek’ bude šta hoće. Ovako smo još jedne godine preživjeli, pretrpjeli. I onda su me čamcom izbavili i eto.“

U naselju Galešići, na granici između Tuzle i Živinica, šteta nakon posljednjih poplava u šesnaest plastenika braće Hotić je stopostotna.

DURMO HOTIĆ, mještanin Galešića

„Nije bio veliki nivo, ali voda je ušla u sve plastenike i zadržala se i dva – tri dana. Međutim, stradao je korjen biljke i ona se neće oporaviti.“

Gradska komisija za procjenu šteta od ponedjeljka je na terenu. Mještani imaju priliku podnijeti zahtjev za odštetu. Iako su štete desetine hiljada maraka, po ranijim iskustvima, znaju da će možda dobiti tek nekoliko stotina. Traže trajnije rješavanje problema.

Prema preliminarnim podacima, šteta koju su poplave i klizišta ostavile na oko 450 stambenih objekata na području Živinica procjenjuju se na oko 2 miliona i 700 hiljada konvertibilnih maraka. Nakon što gradska komisija utvrdi stvarne štete, Gradsko vijeće Živinica će odlučiti koliko sredstava mogu izdvojiti. Očekuje se pomoć od kantonalne i federalne vlade.