U Bihaću je sinoć otvoren 22. festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“. Kulturni centar Grada Bihaća, i pored epidemije koronavirusa, uspio je sačuvati tradiciju jednog od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini.

Uz poštivanje svih preporuka i mjera Kriznog štaba, počelo je bihaćko ljeto. Iako ove godine zbog koronavirusa neće učestvovati gosti iz drugih zemalja, jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji i ovog će puta svojim posjetiocima pružiti bogat program.

ALEN ZULIĆ, direktor KC Bihać

“Negdje u prosjeku je bilo 17-18 sadržaja, sad će biti 13, dakle nešto je manje, ali zaista kvalitet progama nije na gubitku, iz prostog razloga što dolaze najveća bh glumačka imena, prije svega pozorišna, kao što su Mirsad Tuka, Gordana Boban, Zijah Sokolović, Emir Hadžihafizbegović. Mora se priznati da smo vodili računa o kvalitetu”.

Festival je otvoren u Sali kulturnog centra nastupom bihaćkog hora Belkanto, te koncertom BD Džez trija.

BOJAN DIZDAREVIĆ, BD Džez trio

“Što se tiče Bihaćkog ljeta, ovo je drugi put da učestvujem. Prvi put sam bio sa Big bendom iz Sarajeva. Lijepo iskustvo, nadam se da će i ovaj put biti. Nažalost, malo smo ograničeni zbog pandemije. Ali evo vidim da će biti fino posjećeno i da će ljudi uživati”.

Ni ovogodišnje Bihaćko ljeto nije prošlo bez Raifa Ferhatovića i njegovog zanimljivog performansa.

RAIF FERHATOVIĆ

Ovo je još jedan moj skromni doprinos u realizaciji Bihaćkog ljeta. Iako ono ove godine nije baš idealno gledajući na globalnu situaciju, ali evo, šta god da se dogodi, nas ne može spriječiti da nastavimo kontinuitet Bihaćkog ljeta”.

Esad Budimlić, dugogodišnji novinar i čovjek koji je uključen u ovaj festival od prvog dana, prisjeća se te, sada već davne 1999. godine i sjednice Opštinskog vijeća Bihać na kojoj je donesen zaključak o utemeljenju ovog festivala. Kaže da tada niko nije mogao ni pretpostaviti da će festival opstati toliko godina, te da će postati ono što je danas.

ESAD BUDIMLIĆ

“Festival je svih ovih godina rastao, stasavao i narastao, a dokaz i potvrda tome su brojne renomirane kazališne kuće iz BiH i regiona, koje u kalendar svojih nastupa sa debelim slovima pocrtavaju gostovanje u Bihaću. To nama, koji smo domaćini i organizatori i oni koji brinemo o našem festivalu, daje nade da istrajemo”.

U posljednje dvije decenije Bihaćko ljeto ugostilo je umjetnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Italije, Amerike, Turske, Austrije, Češke, Crne Gore i Slovenije. Iako ove godine neće biti umjetnika iz inostranstva, bihaćka publika će moći uživati u izvođenjima domaćih umjetnika sve do 12. jula, do kada traje festival.