Osnovno tužilaštvo u Prištini pokrenulo je istragu zbog sumnji u okolnosti smrti pacijenata s COVID-19 u nedjelju u Klinici za infektivne bolesti pri Klinično-bolničkom centru u Prištini, izjavio je portparol tužilaštva Artan Grantoli.

U policijskom izvještaju se navodi da je odlukom tužioca devet tijela umrlih poslato Institutu za sudsku medicinu radi obdukcije.

Ministarstvo zdravlja (MZ) i KBC Kosova u nedjelju su saopštili da su “zbog povećanja broja smrtnih slučajeva u kratkom vremenskom periodu, nastale sumnje o prirodoj smrti ovih pacijenata”, i pozvali javnost da se “uzdrži od preuranjenih zaključaka” i da omogući “odgovarajuće vrijeme nadležnim institucijama da analiziraju uzroke smrti”.

U dvorištu KBCK u nedjelju ujutro su vidjeni ;pripadnici policije koji su policijskim trakama okružili Kliniku za zarazne bolesti, ali su ih kasnije uklonili.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je da je u nedjelju registrovao devet smrtnih slučajeva sa KOVID-19, izazvanih korona virusom.

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na Kosovu dostigao je tako ukupno 75.