Poreska uprava Federacije BiH izvršila je tokom trodnevnih aktivnosti 183 inspekcijske kontrole na području Neuma, Mostara, Čapljine, Konjica, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja i Gruda, kojim su bili obuhvaćeni poreski obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, građevinsku, trgovinsku, pekarsku i ostale uslužne djelatnosti, tokom kojih je otkriveno 38 neprijavljenih radnika.

Cilj kontrola koje su izvršene u četvrtak, petak i subotu bila je provjera poštovanja Zakona o Fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno, objavljeno je na zvaničnoj stranici Poreske uprave Federacije BiH.

U ovim aktivnostima inspektori Poreske uprave su kontrolisali 225 radnika i tom prilikom su otkrili 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali Fiskalne račune, 20 obveznika koji nisu imali instaliran Fiskalni uređaj i 25 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem Fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskalizovanog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćen je 21 objekat, a u 63 inspekcijska nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 97.600 KM.

Poreska uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreskih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednim danima, te poziva poreske obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade poslovanje i da poštuju zakone.