Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) vrši reviziju izvještaja u kojem se od njih traži da ažuriraju svoje smjernice za borbu protiv virusa korona, nakon što je više od 200 naučnika u pismu agenciji iznijelo dokaz da se virus može širiti vazduhom u malim česticama.

SZO je saopštila da se virus prvenstveno širi kroz male kapljice izbačene iz nosa i usta zaražene osobe koje vrlo brzo padaju na tlo.

Međutim, u otvorenom pismu SZO-a i objavljenom danas u žurnalu “Klinička zarazna oboljenja” 239 naučnika iz 32 zemlje ukazuju na dokaz koji pokazuje da lebdeće čestica virusa mogu zaraziti osobu koja ih udahne.

Pošto te male čestice mogu lebdjeti u vazduhu, naučnici traže od SZO-a da ažurira svoje smjernice.

Nije poznato koliko često virus korona može da se širi vazduhom za razliku od većih kapljica koje su izbačene kašljem ili kijanjem.

“Upoznati smo sa člankom i tehnički stručnjaci vrše reviziju sadržaja”, rekao je portparol SZO-a Tarik Jašarević.

Analitičari navode da bi bilo kakva izmjena u procjeni SZO-a na rizik od prenosa mogla uticati na njihov trenutni savjet od držanja distance od jednog metra. Postoji mogućnost da će i vlade morati da prilagođavaju svoje mjere uvedene zbog suzbijanja širenja virusa korona.