Evropski fudbalski klubovi očekuju da će tokom naredne godine izgubiti ukupno četiri milijarde evra zbog pandemije korona virusa, navodi se u studiji koju je danas objavilo Evropsko udruženje klubova (ECA).

ECA procjenjuje da se klubovi iz 55 zemalja suočavaju sa gubitkom od 1,6 milijardi evra ove sezone i 2,4 milijarde evra u sezoni 2020/2021. U analizu nije uključena moguća zarada od transfera.

“Rezultati pokazuju da je finansijski uticaj Covid-19 na evropske klubove već seizmički šok”, naveo je izvršni direktor ECA Čarli Maršal.

Predsjednik ECA Andrea Anjeli, koji je i predsjednik Juventusa, nazvao je pandemiju “pravom egzistencijalnom smetnjom” fudbalskoj industriji.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) izdvojila je stotine miliona dolara iz svojih finansijskih rezervi za davanje bespovratnih i beskamatnih zajmova federacijama članicama, koje mogu da odluče da ulože u klupski fudbal.

Pandemija je uticala i na ugovore emitera širom svijeta, ali i na igranje utakmica pred praznim tribinama, što je dodatno ugrozilo zaradu klubova.

U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujuči i pet najbogatijih – Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španija, klubovi se ove sezone suočavaju sa gubitkom od 400 miliona evra zbog nemogućnosti da prodaju ulaznice, a naredne sezone i sa gubitkom od 1,1 milijardi evra.

“Finansijski uticaj ne prestaje kada se utakmice i takmičenja nastave. Umjesto toga, nastaviće se i naredne sezone i moramo preduzeti mjere da stvorimo održiviju fudbalsku industriju na duži rok”, naveo je Maršal.

Potrošnja 60 odsto prihoda na plate obično se smatra uravnoteženim mjerilom za vrhunske klubove.

ECA, koja ima 246 članova, predviđa da će taj odnos porasti od 59,6 odsto prošle sezone u pet najjačih liga na 69,3 odsto naredne sezone.

ECA predviđa da u niže rangiranim ligama može da se poveća broj klubova koji troše na plate više od svog ukupnog prihoda.

“Predstojeći prelazni rok pružiće nam naredni nagovještaj ekonomske situacije i zdravstveno stanje fudbala, ali sada bi trebalo uzeti vremena da se ispitaju temeljnije strukture operativnih troškova”, rekao je Maršal.