Genocid u Srebrenici je i dalje otvorena rana u srcu Evrope i podsjeća nas na zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid ikad više dogodi, rekao je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varheji (Varhelyi) na virtuelnoj konferenciji EU povodom godišnjice tog događaja.

“Vrijednosti tako dramatično prekršene prije 25 godina sada su u centru našeg angažovanja na Zapadnom Balkanu”, naveo je Varheji preko Tvitera svoje riječi na otvaranju današnje digitalne konferencije u organizaciji EU da se obilježi 25. godišnjica genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno u najavi za konferenciju pod naslovom “Sjećanje na Srebrenicu: Evropska podijeljena istorija”, na ovom virtuelnom skupu će se predstavnici civilnog društva i mladih zajedno sa svjedocima i preživjelim posjećati na “jednu od najtamnijih strana savremene evropske istorije” i razgovarati o načinima “izgradnje budućnosti istine i pravde za sadašnje i buduće generacije”.

Najavljeno je, između ostalog, učestvovanje Hasana Hasanovića iz Memorijalnog centra Potočari, Jasmninka Halilovića iz Ratnog dječjeg muzeja u Sarajevu, ambasadora Johana Satlera, šefa delegacije EU za BiH, Branke Vierda i Ivana Djurića iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska odnosno Srbija, i direktorice Evropske komisije za Zapadni Balkan Henoveve Ruis-Kalavera.