Inicijativa “Odmori u BiH”, osmišljena kao svojevrsna “prva pomoć” turističkom sektoru Bosne i Hercegovine, predstavljena je danas u Botaničkoj bašti Zemaljskog Muzeja BiH u Sarajevu.

Riječ je o nizu aktivnosti na razvoju, povezivanju, promociji i prodaji turističke ponude BiH, koje imaju za cilj pomoći bh. turizmu da svoj potencijal što bolje predstavi domaćem i regionalnom, a potom, kada ono ponovo bude aktuelno, i međunarodnom tržištu.

Nataša Musa, predsjednica fondacije Sarajevo Navigator, istakla je želju za stvaranjem platforme pomoću koje će što veća turistička ponuda biti na dohvat ruke široj javnosti, a posebno u kontekstu procjena koje govore kako će bh. turistički sektor u vremenu nakon pandemije COVID-19 morati prvenstveno biti usmjeren na domaće i regionalno tržište.

“Već godinama podržavamo turistički sektor kako bismo unaprijedili kvalitet usluge i ponudili sveobuhvatan izvor informacija, što je sada još i važnije s obzirom na ekonomske posljedice epidemije na turizam BiH”, naglasila je Musa.

Kao temeljni dio inicijative kreirana je inovativna web-platforma odmoriubih.ba, kao marketinški kanal bh. turizma.

“Platforma će na jednom mjestu objediniti najbolje što BiH ima. Kvalitetne turističke pakete, zanimljive aktivnosti, ture i transfere između destinacija, kao i tekstove, fotografije i videa koji će promovisati bh. turističku ponudu. Smatramo da je bh. turistički program nedovoljno promovisan te uz naš projekat želimo podići svijest o ponudi izvanrednih lokacija u našoj zemlji koje vrijedi posjetiti”, naveo je Enis Avdić, izvršni direktor Sarajevo Navigatora.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, kao prijatelj projekta, ukazao je na veliki potencijal inicijative “Odmori u BiH”.

“Smatramo da je od izuzetnog značaja da se podrži jedna ovakva inovativna inicijativa koja doprinosi turističkom sektoru cijele države”, rekao je Skaka.

U cilju direktne promocije BiH ponude i turizma, nakon predstavljanja inicijative istoga dana organizovan je medijski izlet u kraljevski grad Jajce, gdje će ispod Plivskog vodopada biti održan koncert “Desant na Jajce” za 300 osoba, na kojem će nastupiti grupe Zoster i Pochko & New Primitives Songs.

U narednom periodu, predstavljanje inicijative biće organizirano u Banjaluci i Mostaru.