Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa obavijestila je Kongres o službenom povlačenju SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije, saznaje CNN iz više izvora.

Ovu vijest prenosi i Agencija Anadolija.

“Usred pandemije, Kongres je primio obavijest od predsjednika Donalda Trumpa o službenom povlačenju SAD-a iz WHO-a”, napisao je na Twitteru Bob Menendez, senator New Jerseya i predsjednik Komiteta za vanjske poslove pri Senatu.

Prokomentarisao je također kako će Trump ovakvim korakom ostaviti američku administraciju „bolesnom i samom“.

Dužnosnik Bijele kuće koji nije želio otkriti identitet kazao je novinarima da će službeno povlačenje stupiti na snagu od ponedjeljka i da je službena obavijest proslijeđena generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniu Guterresu.

Tramp je 29. maja izjavio da, “pošto nisu napravljene potrebne i tražene reforme, danas prekidamo naše odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i usmjeravamo te fondove prema drugim hitnim svjetskim potrebama javnog zdravstva koje to zaslužuju”.

Tu odluku je osudila međunarodna zajednica, posebno jer je Vašington osiguravao 15 posto budžeta zdravstvene agencije Ujedinjenih naroda.