Tužna kolona s posmrtnim ostacima devet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine stigla je danas oko 16 sati u Potočare. Tabuti su smješteni u prostoru nekadašnje Fabrike akumulatora, odakle će 11. jula, na 25. godišnjicu srebreničkog genocida, biti preneseni u Memorijalni centar, gdje će biti obavljena dženaza i ukop.

Kolona je prethodno, na putu iz Visokog, dočekana i ispraćena ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu. Hiljade građana okupilo se da oda počast žrtvama.

Na odavanju počasti žrtvama genocida, između ostalih, prisutni su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild (Matthew Field)..

Preds-tabuti
Foto: Aida Ramić/BHRT

Kada su se pojavili kombiji sa tabutima, glavnu ulicu u Sarajevu ispunili su tuga i tišina, koju su prekidali jecaji brojnih građana, porodica žrtava, prijatelja i rodbine, koji su se okupili pred zgradom Predsjedništva. Žrtve su ispratili suzama u očima i učenjem Fatihe pred njihove duše. Mnogi građani su prišli kombijima s posmrtnim ostacima i stavili cvijet u znak počasti za žrtve genocida.

Kombiji koji prevoze posmrtne ostatke ubijenih u genocidu, počinjenom 11. jula 1995. godine na području Srebrenice, prekriveni su državnom zastavom BiH.

Brojne Sarajlije okupile su se i duž centralne gradske ulice, s cvijećem u rukama, kako bi ispratili konvoj s tabutima i odali počast žrtvama genocida, kojima će biti klanjana dženaza i obavljen ukop u subotu, 11. jula, u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

U pratnji policije i građana, kombiji s devet tijela ubijenih Srebreničana, također su se zaustavili i kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, Vječne vate, tržnice Markale, a potom su nastavili put prema Potočarima.

Konvoj sa tri kombija je jutros krenuo iz Visokog, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992.-1995, a njegov dolazak u Potočare očekuje se danas iza 16 sati.

Visoko-krenula povorka
Foto: Amir Džidić/BHRT

U prostorima JP “Groblja” Visoko upriličen je prigodan vjerski program povodom ispraćaja vozila u kojima se nalaze posmrtni ostaci osoba koje su u ubijene u genocidu u Srebrenici 1995.godine.

Ovom tužnom činu prisustvovali su preživjeli u srebreničkom genocidu, ali i brojni građani Visokog koji su došli da odaju posljednju počast ubijenim i nevinim žrtvama.

Prema Memorijalnom centru u Potočarima iz Visokog su ovaj put upućeni nekomepletni posmrtni ostaci devet ubijenih osoba. Pojedine porodice kompletiranje skeleta čekale su i po 14 godina.

Gradska groblja Visoko od 2003. godine učestvuju u organizaciji prevoza i ukopa žrtava genocida u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima. U prvim godinama organizacije kolektivnih dženaza više od 700 tijela prevozila su po tri kamiona, a ove godine će to biti najtužnija kolona.

Direktor JP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić je kazao da je ovo najmanji broj identifikovanih koji će pronaći smiraj u Potočarima.

“Ovo je najtužnija dženaza, ali iz više razloga. Prvi razlog je pandemija, mnoge porodice zbog nemogućnosti dolaska u BiH nisu pristale da ukopaju svoje najmilije, a mislim da je bilo 14 identifikovanih. Uz devet identifikovanih, u Tuzli imamo 52 tijela koja su identifikovana i stalno apelujemo porodicama da daju saglasnost da se i ona ukopaju, a u velikom postotku se radi o nekompletnim tijelima, pa porodice, bez obzira na ono što govori zakon i Islamska zajednica, ne žele još uvijek ukopati najmilije”, kazao je Karavdić.

Konvoj sa devet posmrtnih ostataka prošao je kroz Ilijaš i u Vogošću, gdje je stotine građana ovih naselja učenjem fatihe i kačenjem cvijeća na kombije ispratilo žrtve genocida.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.