Građanska inicijativa Klub 100 – Plus uputila je otvoreno pismo predsjedatelju Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i predsjedniku Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz srpnja 1995. godine Hamdiji Fejziću u kojem traže da visoki predstavnik Valentin Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

“Ako Valentin Inzko ne nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, proglasite ga personom non grata”, stoji u pismu Kluba 100-Plus.

Peticijom 8372, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, zatražili su da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. srpnja 2020, nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Podsjećaju na javno televizijsko obećanje Valentina Inzka prošle godine među bijelim nišanima u Potočarima, majkama Srebrenice i svim žrtvama genocida, da će do 11.07.2020. nametnuti zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

“Zato zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih obitelji i presuda Međunarodnog suda iz Haga, zahtijevaju da Savjet i Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima ‘Sigurne zone UN-a’ Srebrenica iz srpnja 1995. godine, donese jedinu logičnu odluku i gospodina Valentina Inzka proglasi nepoželjnom osobom na ovoj pretužnoj godišnjici”, ističe se u pismu Kluba 100-Plus.

Na taj način, zaključeno je, Savjet i Organizacijski odbor pokazat će da su tu, prije svega, zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih obitelji i presuda Međunarodnog suda iz Haga, ali i na strani prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Klub 100-Plus za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 država i ovom prilikom zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.