U organizaciji moto kluba Plavi Vitezovi iz Bihaća, jutros je krenuo 9. Moto maraton Bihać – Srebrenica.

Maraton ima dvije etape, prva je Bihać – Sarajevo, a druga Sarajevo – Srebrenica.

Tokom puta, ekipi od 50 motorista pridružiće se još ljudi, tako da se očekuje da u Srebrenicu stigne oko 300 učesnika.

Uz podršku Grada Bihaća na gradskom trgu sinoć je upriličeno okupljanje motorista pred današnji odlazak na 9. Moto maraton Bihać-Srebrenica. Krajiški bajkeri okupili su se na gradskom trgu kako bi govorili o Srebrenici, svome učešću na dosadašnjih osam moto maratona koji su obilježeni sa puno emocija i osjećaja, a posebno kako ističu motoristi, prilikom ulaska u Srebrenicu.

“I pored aktuelnih problema sa koronavirusom mi smo odlučili da tradiciju koju smo počeli prije osam godina nećemo prekinuti i 50 motorista krenuti će put Srebrenice kako bi prenijeli poruke mira, ljubavi i poruke da nikada nećemo zaboraviti genocide u Srebrenici”, rekao je Fuad Komić, predsjednik moto kluba Plavi Vitezovi.

Prisutnima su se obratili i Elvir Muslić, predsjednik Udruženja Horizont, Irman Alijagić, predsjedavajući GV Bihać i prof. Dino Dupanović koji su govorili o značaju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

“Iako je svaka riječ o Srebrenici suvišna, one su potrebne kakao bi se poslala poruka iz Bihaća da nikada nećemo zaboraviti Srebrenicu. Tu istu Srebrenicu u kojoj je 1995. godine ubijene sve vrijednosti savremene civilizacije, ne jedanput već 8372 puta”, rekao je predsjedavajući Alijagić.