Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas doputovao u dvodnevnu posjetu Francuskoj, izjavio je uoči sastanka sa predsjednikom Emanuelom Makronom da se u nedjelju, 12. jula zvanično nastavlja dijalog sa Kosovom.

Predsjednik Srbije sutra učestvuje na video samitu o odnosima Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Francuske, Njemačke i Evropske unije (EU) u cilju “ponovnog pokretanja dijaloga” dvije strane.

Na samitu treba da učestvuju predsjednik Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedelju, 12. jula, sastati u Briselu što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Evropske unije.

U Briselu je najavljeno da će na tom sastanku biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine počeo je 2011. godine, a obustavljen je krajem 2018, zbog takse koji su kosovske vlasti uvele na robu iz Srbije.

Ta mjera je kasnije zamijenjena “reciprocitetom” kojeg je nova kosovska vlada ukinula dva dana po preuzimanju dužnosti, da bi omogućila nastavak dijaloga.