Učesnici Marša mira 2020 u 18.00 sati stigli su u Memorijalni centar Potočari, kako bi svojim prisustvom odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“Marš mira” ove je godine, zbog specifične epidemiološke situacije, umjesto iz Nezuka u srijedu ujutro krenuo sa Crnog vrha. Učesnici su do ulaska u Potočare, u grupama manjim od 50 učesnika, prepješačili stotinjak kilometara.

Juče, drugog dana marša, njih pedesetak uputilo se iz Žepe prema Srebrenici, na put dug oko 60 kilometara, kako bi Maršem mira između dvije ratne “zaštićene zone” sačuvali sjećanje na stradanja i prisustvovalo obilježavanju 25. godišnjice genocida 11. jula u Potočarima.

Broj učesnika, zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite stanovništva, ove godine je ograničen, uz poštivanje svih zdravstvenih preporuka.

“Marš mira”, koji se u okviru obilježavanja godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici organizuje od 2004. godine, održava se kako bi se sačuvalo sjećanje i odala počast svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine te iskazalo poštovanje preživjelima.